TY - JOUR ID - 33869 TI - تأثیر شوری و مس بر برخی شاخص‌های فیزیولوژی و آناتومی دو رقم پسته در شرایط گلخانه JO - آب و خاک JA - JSW LA - fa SN - 2008-4757 AU - اسکندری, سمانه AU - مظفری, وحید AU - تاج آبادی پور, احمد AD - دانشگاه ولی عصر رفسنجان Y1 - 2011 PY - 2011 VL - 24 IS - 6 SP - EP - DO - 10.22067/jsw.v0i0.7505 N2 - چکیده به‎منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف مس و شوری بر خصوصیات فتوسنتزی، فعالیت آنزیمی و بافت آوندی نهال‎های دو رقم پسته، یک آزمایش فاکتوریل با سه فاکتور، شوری در پنج سطح (۰، 800، 1600، 2400 و 3200 میلی گرم در کیلوگرم خاک از منبع کلرید سدیم)، مس در چهار سطح (۰، 5/2، 5 و 5/7 میلی‎گرم مس در کیلوگرم خاک از منبع سولفات مس) و دو رقم پسته ( بادامی زرند و قزوینی)، در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه اجرا شد. نتایج نشان داد، کاربرد 3200 میلی گرم کلرید سدیم در کیلوگرم خاک موجب کاهش میزان تعرق و هدایت روزنه‎ای به ترتیب به میزان 69 و 16 درصد نسبت به شاهد گردید، درحالی‎که بر میزان فتوسنتز تأثیر معنی‎داری نداشت. هم‎چنین کاربرد 5 میلی‎گرم مس در کیلوگرم خاک حداکثر میزان فتوسنتز را به‎دنبال داشت. باآنکه میزان فتوسنتز در رقم قزوینی بیشتر از رقم بادامی بود، ولی میزان تعرق و هدایت روزنه‎ای در رقم بادامی به‎طورمعنی‎داری بیشتر از رقم قزوینی گردید. در تمام سطح شوری، فعالیت آنزیم سوپراکسیددسموتاز با افزایش عنصر مس، افزایش معنی داری حاصل کرد. افزایش شوری باعث کاهش ضخامت پارانشیم پوست، حلقه آوند آبکش و تعداد کانال‎های رزینی ساقه و ریشه گردید، در حالی‎که ضخامت مغز ساقه را افزایش داد. مصرف مس در شرایط شور باعث کاهش ضخامت لایه آوند چوب و افزایش ضخامت لایه آوند آبکش ساقه شد. واژه‎های کلیدی: شوری، پسته، مس، فتوسنتز UR - https://jsw.um.ac.ir/article_33869.html L1 - https://jsw.um.ac.ir/article_33869_d8c474416d64a26fa99d3a2bc440fff6.pdf ER -