TY - JOUR ID - 38642 TI - محاسبه تبخیر (مرحله اول و دوم) از خاک شور بدون پوشش JO - آب و خاک JA - JSW LA - fa SN - 2008-4757 AU - سلاح ورزی, مهدی AU - قهرمان, بیژن AU - انصاری, حسین AU - داوری, کامران AD - دانشگاه فردوسی مشهد Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 32 IS - 2 SP - 229 EP - 237 KW - آب شور KW - تخمین KW - مراحل تبخیر KW - منابع آبی DO - 10.22067/jsw.v32i2.31830 N2 - با توجه به شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک ایران و کمبود منابع آب، تبخیر عامل مهمی در برنامه ریزی و مدیریت آب کشاورزی است که به دلیل دشواری اندازه‌گیری، تخمین آن ضروری می‌باشد. تبخیر از خاک، علاوه بر تلفات آب و منابع آبی، باعث شور شدن خاک نیز می‌شود، این اتفاق در مناطق خشک و نیمه خشک که باران اندک و آب آبیاری شور دارند، بیشتر اتفاق می‌افتد. این پژوهش در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای اعمال شده شامل بافت خاک، در سه سطح (شن لومی، لوم شنی، رس شنی) و چهار سطح شوری (7/0، 2، 4 و 8 دسی زیمنس بر متر) بودند. افزایش شوری در خاک، تبخیر (مرحله ی اول و دوم) را در هر سه بافت مورد پژوهش، کاهش داد (با افزایش شوری از 7/0 به 8، میران تبخیر از خاک رسی شنی 9/15%، از خاک شن لومی 4/11% و در خاک خاک لوم شنی 8/37%). با افزایش شوری در بافت رس شنی، تخمین مرحله اول و دوم تبخیر بهبود پیدا کرده (میانگین ریشه ی دوم خطا-RMSE- برای شوری 7/0 به 8، از 81/0 به 28/0) اما با افزایش شوری در بافت شن لومی (RMSE از 75/0 به 83/0)، تخمین مرحله‌ی اول و دوم تبخیر افت کرده است. UR - https://jsw.um.ac.ir/article_38642.html L1 - https://jsw.um.ac.ir/article_38642_ff7db9a695fcf9fda6bb93a8f78115da.pdf ER -