TY - JOUR ID - 39310 TI - بررسی وضعیت تغذیه‌ای سیب‌زمینی (Solanum tuberosum L.) در استان خراسان رضوی با روش "انحراف از درصد بهینه" JO - آب و خاک JA - JSW LA - fa SN - 2008-4757 AU - دادیور, مسعود AU - عطاردی, بصیر AD - مربی بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، مشهد، ایران AD - استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان جنوبی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بیرجند، ایران Y1 - 2021 PY - 2021 VL - 34 IS - 6 SP - 1299 EP - 1307 KW - عناصر غذائی KW - غلظت KW - کود KW - DOP DO - 10.22067/jsw.2020.15032.0 N2 - یکی از روش­های ساده و عملی، به منظور تفسیر نتایج حاصل از تجزیه برگی، روش انحراف از درصد بهینه (DOP) می­باشد که با استفاده از آن، ترتیب نیاز عناصر غذایی و اطلاعاتی در خصوص تعادل یا عدم تعادل تغذیه­ای گیاه به دست می­آید. در پژوهش حاضر، به منظور بررسی وضعیت تغذیه­ای سیب‌زمینیدر استان خراسان رضوی، نمونه­های برگ از 30 مزرعه جمع­آوری و غلظت عناصر پرمصرف و کم­مصرف در آنها اندازه­گیری شد. با استفاده از غلظت عناصر غذایی در برگ مزارع با عملکرد نسبی بالا (16 مزرعه)، غلظت مرجع (Cref) برای عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم به ترتیب 65/4، 32/0 و 28/4 درصد و برای عناصر آهن، منگنز، روی و مس به ترتیب 13/190، 88/123، 19/35 و 44/12 میلی­گرم بر کیلوگرم به دست آمد. با استفاده از این غلظت­ها، شاخص DOP برای مزارع با عملکرد کم محاسبه شد. همچنین ترتیب نیاز عناصر غذایی (NOPR) و وضعیت تعادل عناصر در این مزارع بررسی شد. بر اساس شاخص­های DOP، تمامی مزارع با عملکرد کم (14 مزرعه)، دچار کم­بود یا بیش­بود عناصر غذائی بودند و عدم تعادل تغذیه­ای در تمامی آنها وجود داشت. در بین عناصر پرمصرف، پتاسیم در 36 درصد مزارع دارای شاخص منفی، در حالی که نیتروژن در 80 درصد از مزارع دارای شاخص مثبت بود. در بین عناصر کم­مصرف، عنصر روی در 93 درصد مزارع دارای شاخص منفی، و در 57 درصد از مزارع بیشترین کمبود را نشان داد. پس از روی، آهن در 35 درصد از مزارع، بیشترین میزان کم­بود را نشان داد. در مجموع، می­توان گفت در مزارع سیب­زمینی استان خراسان رضوی، پتاسیم و روی بایستی در اولویت برنامه­های کوددهی قرار گیرد. UR - https://jsw.um.ac.ir/article_39310.html L1 - https://jsw.um.ac.ir/article_39310_bedc13964675204a5e59ad0c3cabfa43.pdf ER -