دوماه نامه

نوع مقاله : مقالات پژوهشی

نویسندگان

1 دانشگاه ولی عصر رفسنجان

2 موسسه خاک و اب کرج

3 دانشگاه آزاد اسلامی واحد سوادکوه

چکیده

چکیده
هدف از این تحقیق، شناسایی سویه یا سویه هایی از باکتری های PGPR دارای توان تولید آنزیمACC دآمیناز است که قادر باشند اثرات مضر شوری بر رشد گیاه را تا حد قابل ملاحظه ای کاهش دهند. بدین منظور تعداد 21 نمونه مرکب خاک به همراه ریشه گیاه کلزا از 21 منطقه تحت کشت آن در اراضی عمدتاً شور استان های قم و قزوین تهیه شد. پس از انتقال نمونه‌ها به آزمایشگاه، تعداد 105 کلونی باکتریایی از رقت‌های بالای خاک ریزوسفری کلزا بصورت تصادفی جداسازی و خالص‌سازی شدند. براساس توانایی رشد جدایه‌ها در محیط حداقل DF حاوی ACC بعنوان تنها منبع نیتروژن مشخص گردید که از بین 105 جدایه منتخب تعداد 15 جدایه دارای توان تولید ACC دآمیناز بودند. شناسایی این جدایه‌ها با استفاده از معیارهای مندرج در کتاب سیستماتیک باکتریولوژی Bergey انجام گرفت. بر مبنای آزمون های تعیین جنس و گونه، 14 جدایه در گروه سودوموناس های فلورسنت و متعلق به گونه سودوموناس فلورسنس بودند. نتایج بدست آمده از اندازه‌گیری فعالیت آنزیمACC دآمیناز سویه ‌ها نشان داد که فعالیت این آنزیم در سویه ‌های مورد آزمایش متفاوت بوده و از 43/1 تا 17/8 میکرومول α- کتوبوتیرات بر میلی گرم در ساعت تغییر می کرد. همچنین میزان اکسین تولید شده توسط سویه‌ها در محیط کشت TSB بین 8/0 تا 17/2 میکرومول در میلی‌لیتر نوسان داشت. در این تحقیق تاثیر سویه‌های منتخب بر کاهش اثرات منفی شوری بر رشد گیاهچه‌های کلزا از طریق انجام یک آزمون گلدانی بررسی و نشان داده شد که در شرایط شور کاربرد سویه‌های مورد آزمایش باعث افزایش مقادیر وزن تر اندام‌هوایی، وزن خشک اندام‌هوایی، طول ساقه، وزن خشک ریشه و طول ریشه گیاهچه های کلزا در مقایسه با گیاهچه های شاهد (بدون تلقیح) گردید. در بین سویه های مورد آزمایش، سویة P12 بیشترین تاثیر را بر شاخص های رشد داشت، به طوری که باعث ایجاد اختلاف معنی‌دار با شاهد و نیز اکثر سویه‌های مورد آزمایش شد. در این آزمون همبستگی بالایی بین طول ریشه و وزن خشک ریشه با مقادیر فعالیت آنزیمACC دآمیناز باکتری ها مشاهده گردید. همچنین مقایسة میانگین تاثیر دو سطح شوری S1 (EC=6 dS.m-1) و S2 (EC=8 dS.m-1) بر شاخص های اندازه‌گیری شده در گیاهچه‌های کلزا نشان داد که افزایش شوری از 6 به 8 دسی زیمنس بر متر با کاهش معنی دار وزن تر اندام‌هوایی و طول ساقه همراه بود.

واژه‌های کلیدی: Pseudomonas، ACC دآمیناز، کلزا، شوری

عنوان مقاله [English]

Isolation, Identification and Effectiveness of ACC Deaminase Producing Rhizobacteria on the Alleviation of Salinity Stress Effects on Canola Growth

نویسندگان [English]

  • A. Akhgar 1
  • K. Khavazi 2
  • N. Khakipoor 3

1 Soil Science Department, Vali-e-Asr University

2 Soil and Water Research Institute

3 Islamic Azad University, Savadkooh Branch

چکیده [English]

Abstract
The aim of the present research was to isolate plant growth promoting rhizobacteria producing ACC deaminase which was able to alleviate negative effects of salinity on plant growth. 21 composite soil samples and Canola roots were collected from the saline and relatively saline soils of Qom and Qazvin provinces. 105 strains were selected from the soil rhizosphere of Canola. According to the growing abilities of the strains in the minimum media of DF having ACC, as the only source of nitrogen, it was determined that 14 strains had the ability to produce ACC deaminase. Identification of strain was carried out according to Bergey’s manual criteria. Results indicated that all the strains belonged to the group of fluorescent Pseudomonads. According to the tests, related to strain determination, 14 strains were identified as P. fluorescent. Measuring ACC deaminase activity showed that the activity of this enzyme in the isolated strains differed from 1.43 to 8.17 μmol α-ketobutyrate/mg/hr. Also the isolates produced IAA in TSB medium between 0.8 – 2.17 μmol/ml. In the present study, effect of selected strains on reducing negative effects of salinity on Canola seedlings growth was evaluated under greenhouse conditions. Under salinity stress, all ACC deaminase producing strains were able to increased canola growth parameters containing shoot fresh and dry weight, shoot and root length. Among tested strains, P12 was the most effective. There was a high correlation between root length and dry matter, and the activity of ACC deaminase producing bacteria. Also with increase salinity from 6 to 8 dS/m, shoot fresh weight and stem length were significantly decreased.

Keyword: ACC deaminas, Pseudomonas, Canola, Salinity

CAPTCHA Image