##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

جواد باغانی امین علیزاده حسین انصاری مهدی عزیزی

چکیده

برای بررسی اثر سطوح شوری آب آبیاری و زمان شروع آبیاری با آب شور و لب‌شور بر خصوصیات کمی خربزه دیررس، آزمایشی با 7 تیمار و 3 تکرار در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با استفاده از روش آبیاری قطره‌ای نواری، در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی انجام شد. تیمارهای آبیاری عبارت بودند از: 1- آبیاری با آب شیرین (6/0 دسی‌زیمنس بر متر) از ابتدای کاشت تا انتهای فصل برداشت، 2- آبیاری با آب با شوری 3 دسی‌زیمنس برمتر از ابتدا تا انتهای فصل داشت، 3-آبیاری با آب با شوری 6 دسی‌زیمنس بر متر از ابتدا تا انتهای فصل، 4- آبیاری با آب با شوری 6 دسی‌زیمنس بر متر از 20 روز بعد از جوانه‌زنی تا انتها، 5- آبیاری با آب با شوری 3 دسی‌زیمنس بر متر از 20 روز بعد از جوانه‌زنی تا انتها، 6- آبیاری با آب با شوری 6 دسی‌زیمنس بر متر از 40 روز بعد از جوانه‌زنی تا انتها و 7- آبیاری با آب با شوری 3 دسی زیمنس بر متر از 40 روز بعد از جوانه‌زنی تا انتهای فصل داشت. نتایج نشان داد که، شوری آب بر عملکرد کل، عملکرد اقتصادی و کارآیی مصرف آب آبیاری تاثیر معنی‌داری داشت. بالاترین عملکرد کل و عملکرد اقتصادی و کارآیی مصرف آب آبیاری از تیمار شاهد بدست آمد که تفاوت آن‌ها با تیمارهای آب شور و لب‌شور معنی‌دار بود. در ضمن تفاوت بین عملکردهای تیمارهای شور و لب‌شور معنی‌دار نبودند. آبیاری با آب شیرین در اوایل دوره رشد باعث افزایش محصول نشده بلکه، باعث وارد شدن تنش بیشتر به گیاه می‌شود.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Alizadeh A. 2011. Ettelaat Newspaper. No. 25247, Bahman, Monday 24th. )in Persian(
2- Anonymous. 2010. Statistical Yearbook of agriculture. Department of Statistics and Information Department of Planning and Economic Affairs, Agriculture Organization of Khorasan Razavi. )in Persian(
3- Ayers R.S. and Westcot D.W. 1994. Water quality for agriculture, FAO 29.
4- Blaylok A.D. 1994. Soil salinity, Salt tolerance and growth potential of horticultural and landscape plants, Department of plant, Soil and Sciences College of Agriculture, University of Wyoming.
5- Botia P., Navarro J.M., Cerda A. and Martinez V. 2005. Yield and fruit quality of two melon cultivars irrigated with saline water at different stages of development, European Journal of Agronomy, 23:243-253.
6- Bustan A., Cohen S., De Malach Y., Zimmermann P., Golan R., Sagi M. and Pasternak D. 2005. Effects of timing and duration of brackish irrigation water on fruit yield and quality of late summer melons, Agricultural Water Management, 74 (2005) 123–134
7- Dasgan H.Y. and Koc S. 2009. Evaluation of salt tolerance in common bean genotypes by ion regulation and searching for screening parameters, Journal of Food Agriculture Environment, 7(2):363-372.
8- Dasgan H.Y., Kusvuran S., Aydoner G., Akyol M., Bol A. and Abak A. 2012. Screening for salinity and drought tolerance in melons, Proceedings of the Xth EUCARPIA Meeting on Genetics and Breeding of Cucurbitaceae, Antalya, Turkey, 15-18 October, 2012 pp. 497-502
9- Ehsani M. and Khalid E. 2003. Water productivity in agriculture, National Committee on Irrigation and Drainage, Publisher Iranian National Committee on Irrigation and Drainage. 109 pages. )in Persian(
10- Evans L. 2006. Salinity tolerance in irrigated crops. http://www.dpi.nsw.gov.au/agriculture/resources/soils/salinity/crops/tolerance-irrigated
11- Faizi M., Farkhonde A., Mustafazadeh B. and Mousavi F. 2010. Effect of irrigation water quality on yield and some yield components of cantaloupe with drip irrigation method, Water in agricultural research, Volume 24, No. 2/1389. (in Persian with English abstract)
12- FAO 61. Agricultural drainage water management in arid and semi-arid areas, Annex 1, Crop salt tolerance data. 135-151.
13- FAO. 2003. Statistical databases.
14- Hosseini S.M. (2009). Broadcasting water in the province. Publication No. 12. Khorasan Regional Water Company.
15- http://faostat.fao.org/site/567/DesktopDefault.aspx?PageID=567#ancor
16- Kusvuran S., Ellialtıoglu S., Abak A. and Yasar F. 2007b. Effects of salt stress on ion accumulation and activity of same antioxidant enzymes in melon (Cucumis melo L.) Journal of Food Agriculture Environment 5(2):351-354.
17- Kusvuran S., Yasar F., Ellialtıoglu S., and Abak A. 2007c. Utilizing some of screening methods in order to determine of tolerance of salt stress in the melon (Cucumis melo L.). Research Journal of Agriculture and Biological Sciences 3(1):40-45.
18- Mangal J.L., Hooda P.S. and Lal S. 1988. Salt tolerance of five muskmelon cultivars, The Journal of Agricultural Science. 110: 641-643.
19- Mendlinger S. 1994. Effect of increasing plant density and salinity on yield and fruit quality in muskmelon, Scientia Horticulture, 57. 41-49
20- Mohammadzadeh R. 2011. The effect of water salinity and quantity of commercial melon genotypes, Proceedings of the National Conference of melon production. )in Persian(
21- Nazari A., Mahdavi Mighan A. and Ebrahimi A. 2011. Correlation between soil salinity and dissolved solids content and taste two varieties of melons grown in the region Biarjomand, Shahrood, Proceedings of the National Conference of melon production. )in Persian(
22- Tedeschi A., Lavini A., Riccardi M., Pulvento C. and d’Andria R. 2011. Melon crops (Cucumis melo L., cv. Tendral) grown in a Mediterranean environment under saline-sodic conditions: Part I. Yield and quality. Agricultural Water Management, Volume 98, Issue 9, July 2011, Pages 1329-1338.
23- Yeo A.R., Lee K.S., Izard P., Boursier P.J. and Flowers T.J. 1991. Short and Long Terms Effects of Salinity on Leaf Growth in Rice (Oryze sativa L.). J. Exp. Bot., 42: 881-889
24- Zkan Sivritepe H.O., Nuray S., Atilla E. and Turhan E. 2005. The effects of NaCl pre-treatments on salt tolerance of melons grown under long-term salinity. Scientia Horticulture 106: 568–581
ارجاع به مقاله
باغانیج., علیزادها., انصاریح., & عزیزیم. (2015). اثر کیفیت آب و مدیریت کاربرد آب شور در سیستم آبیاری قطره‌ای بر عملکرد و کارآیی مصرف آب در خربزه دیررس. آب و خاک, 29(3), 560-568. https://doi.org/10.22067/jsw.v0i0.31578
نوع مقاله
علمی - پژوهشی