نوع مقاله : مقالات پژوهشی
نویسندگان
دانشگاه فردوسی مشهد
چکیده
چکیده
امروزه در تولید محصولات کشاورزی به منظور کنترل برخی پارامترهای هواشناختی خصوصا (دما و نور)، از گلخانه ها در سطح وسیعی استفاده می شود. تولید سبزی، بخصوص در گلخانه های سنتی، بخش زیادی از تولیدات را شامل می شود و معمولاً تولید در این گلخانه ها از کمیت و کیفیت پایین تری نسبت به گلخانه های مدرن برخوردار است. این تحقیق با هدف اثر پارامترهای هواشناختی دو نوع گلخانه مدرن (دمای: c°93/21، شدت نور: fc5916 و رطوبت: 31 درصد) و سنتی (دمای: c°72/32، شدت نور: fc4650 و رطوبت: 45 درصد) در پرورش گوجه فرنگی انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به صورت فاکتوریل با 3 تکرار و شامل چهار رقم گوجه فرنگی در دو نوع گلخانه (مدرن و سنتی) دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. نتایج نشان داد که اسیدیته قابل تیتراسیون میوه و pH تحت تأثیر دو عامل رقم و شرایط محیطی (گلخانه) قرار گرفت و تفاوت معنی داری را ایجاد نمود. اثر شرایط محیطی گلخانه بر میزان ویتامین ث در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شد. بیشترین تعداد خوشه گل، ساقه فرعی و میوه به ترتیب 7/59، 1/14 و 8/27 عدد بطور معنی داری در شرایط محیطی گلخانه مدرن تولید شد. عملکرد در گلخانه مدرن (4/2 کیلوگرم) بیشتر از سنتی (5/1 کیلوگرم) بود و حدود 38 درصد افزایش داشت، افزایش تعداد گل بارور شده و تعداد میوه در گلخانه مدرن موجب افزایش عملکرد میوه در گلخانه مدرن گردید. همچنین رقم، شرایط محیطی گلخانه و اثرات متقابل آنها تفاوت معنی داری در وزن هزار دانه بذر داشت و بذور تولیدی در گلخانه مدرن (53/3 گرم) درشت تر از گلخانه سنتی (20/3 گرم) بود. میزان کلروفیل برگ که ارتباط مستقیمی با فتوسنتز و عملکرد دارد، در گلخانه مدرن بیشتر از گلخانه سنتی بود.
واژه های کلیدی: گلخانه سنتی، گلخانه مدرن، عملکرد، صفات کمی و کیفی
عنوان مقاله [English]
Effects of Different Climatic Parameters (Temperature and Light) on Productive Indexes and Quantitative and Qualitative Characteristics of Four Tomato Cultivars (Lycopersicon esculentum Mill.)
نویسندگان [English]
- A. Farzane
- S.H. Nemati
- N. Vahdati
Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad
چکیده [English]
Abstract
Today, greenhouses are used for controlling different climacterics parameters, specially light and temperatures on agricultural productions. the most part of productions is Vegetables production in traditional greenhouses (TG) and unfortunately productions quality and quantity in greenhouses is lower than modern (MG) ones. this experiment studies the effects of different climates of two kinds of greenhouses; MG (temperature: 21/93 oc, light density: 5916 fc, relative humidity:31%) and TG (temperature: 32/72 oc, light density:4650 fc, relative humidity: 45%) greenhouses on the growth of tomato cultivars. The examine was installed in Factorial Completely Randomized Plots Design with three replications and two kinds of greenhouses (TG and MG) and four tomato cultivars that were done in MG and TG of Horticulture department of Ferdowsi university in Mashhad. The results showed; Titrable acidity and pH were affected by cultivars and greenhouses, and showed the significant differences. The Effects of greenhouse climacteric on vitamin C content become signified (p≤%5). The highest number of shoots, inflorescences and fruits (59.7, 14.1 and 27.8) were observed in MG. Isn MG, yield increased up to 70 percent and was more than TG, increasing in number of fertile flowers and fruit sets led to increasing of yield in MG and also cultivars, greenhouse climacteric parameters and their interactions had significant effects on mass of 1000 grain and the seed, which was produced in MG (3.53 g), were bigger than the TG (3.20 g). So we observed that Chlorophyll content of leaf in MG, which is directly related to photosynthesis and yield, was more than the TG.
Keywords: Traditional greenhouse, Modern greenhouse, Yield, Quantitative, Qualitative characteristics
ارسال نظر در مورد این مقاله