دوماه نامه
علوم خاک
تأثیر اسیدی کردن خاک فسفات و ورمی‌کمپوست بر سینتیک رهاسازی فسفر در خاک آهکی

زینب سخنور ماهانی؛ ناصر برومند؛ مهدی سرچشمه پور

دوره 37، شماره 4 ، مهر و آبان 1402، ، صفحه 575-588

https://doi.org/10.22067/jsw.2023.82137.1277

چکیده
  فسفر یکی از مهمترین عناصر ضروری برای رشد گیاهان و تولید محصولات کشاورزی است. درخاک‌‌های آهکی به علت pH بالا، درصد زیاد کربنات کلسیم، کمبود مواد آلی و رطوبت؛ کمبود فسفر به صورت یک عارضه عمومی دیده می‌‌شود. قابلیت جذب فسفر تابع واکنش‌‌های مختلف خاک است. سرعت و مقدار آزادسازی فسفر قابل استفاده تابع واکنش‌‌های خاک و زمان انجام این ...  بیشتر

برهمکنش سولفات روی و ورمی‌کمپوست بر قابلیت استفاده و جزءبندی روی در یک خاک آهکی

فاطمه محمدی ناوچی نژاد؛ علیرضا حسین پور؛ حمیدرضا متقیان

دوره 33، شماره 4 ، مهر و آبان 1398، ، صفحه 591-603

https://doi.org/10.22067/jsw.v0i0.78662

چکیده
  کمبود روی از مشکلات خاک‌های آهکی است و برطرف کردن آن منجر به افزایش عملکرد محصولات کشاورزی می‌شود. کودهای شیمیایی روی با گذشت زمان غیر قابل استفاده شده و کودهای آلی می‌تواند با تأثیر بر توزیع روی در خاک‌ها باعث بهبود قابلیت استفاده آن شوند. اما نحوه تأثیر و برهمکنش آنها با کودهای شیمیایی نیازمند بررسی دقیق تغییر قابلیت استفاده و ...  بیشتر

بررسی تأثیر پر مرغ، ورمی کمپوست و هومات پتاسیم بر روی خصوصیات فیزیکی خاک

محمدرضا دلالیان؛ فاطمه ذبیحی؛ انورالسادات پاک نژاد؛ مینا خوشخوان

دوره 33، شماره 3 ، مرداد و شهریور 1398، ، صفحه 417-430

https://doi.org/10.22067/jsw.v0i0.72579

چکیده
  یکی از راهکارهای اصلی بهبود شرایط فیزیکی خاک­های تحت کشت، اضافه کردن اصلاح­کننده­های آلی و معدنی به خاک می­باشد. این تحقیق با هدف بررسی تأثیر سه نوع ماده اصلاحی شامل هومات­پتاسیم، پرمرغ و ورمی­کمپوست با درصدهای وزنی متفاوت بر روی خصوصیات فیزیکی خاک و در سطوح مختلف رطوبتی در شرایط مزرعه (تحت کشت گندم) اجراء گردید. طرح به صورت فاکتوریل ...  بیشتر

تاثیر قارچ میکوریز آربوسکولار و کودهای آلی بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم گندم

احمد غلامعلی زاده آهنگر؛ بصیرا کرمانی زاده؛ سید کاظم صباغ؛ علیرضا سیروس مهر

دوره 28، شماره 4 ، مهر و آبان 1393، ، صفحه 795-803

https://doi.org/10.22067/jsw.v0i0.26786

چکیده
  این تحقیق به منظور ارزیابی اثرات کودهای آلی و بیولوژیک برعملکرد و اجزاء عملکرد دو رقم گندم پر مصرف بولانی و کراس بولانی بومی منطقه سیستان انجام پذیرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل عامل کودی: ورمی‌کمپوست (F1) ، ورمی‌کمپوست+ کمپوست (F2)، ورمی‌کمپوست+ ...  بیشتر

بررسی تاثیر تیمار آهک دهی بر فرآیند تولید ورمی کمپوست از ترکیب های متفاوت ضایعات رستورانی با کود گاوی

بهروز عظیم زاده؛ محمدعلی بهمنیار

دوره 28، شماره 1 ، فروردین و اردیبهشت 1393، ، صفحه 166-178

https://doi.org/10.22067/jsw.v0i0.23686

چکیده
  با افزایش شهرنشینی، تغییر سبک زندگی و عادت های غذایی مردم، میزان مواد زاید تولیدی به سرعت در حال افزایش است و ترکیب این ضایعات نیز تغییر کرده است. تولید ورمی کمپوست از جمله بهترین روش های تبدیل مواد زاید آلی به مواد مفید اصلاح کننده خاک با استفاده از کرم-های خاکی و میکروارگانیسم ها است. بدین منظور با جمع آوری ضایعات رستورانی و آشپزخانه ...  بیشتر