احمد نظامی؛ مریم جانعلی زاده قزوینی؛ طیبه خیرخواه؛ مرتضی گلدانی؛ کمال حاج محمدنیا قالی باف
چکیده
به منظور ارزیابی تحمل به سرمای نعناع فلفلی آزمایشی بصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در شرایط کنترل شده انجام شد. برای این منظور نمونههایی از استولون و ریزوم گیاه بصورت ماهانه (از آذر 1389 تا فروردین 1390) از مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برداشت شده و پس از انتقال به آزمایشگاه، در فریزر ترموگرادیان ...
بیشتر
به منظور ارزیابی تحمل به سرمای نعناع فلفلی آزمایشی بصورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در شرایط کنترل شده انجام شد. برای این منظور نمونههایی از استولون و ریزوم گیاه بصورت ماهانه (از آذر 1389 تا فروردین 1390) از مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد برداشت شده و پس از انتقال به آزمایشگاه، در فریزر ترموگرادیان در معرض دماهای پایین (از صفر تا 20- درجه سانتیگراد با فواصل 4 درجه سانتیگراد) قرار گرفتند. برای تعیین پایداری غشای پلاسمایی، درصد نشت الکترولیتها اندازهگیری شد و سپس دمای 50 درصد کشندگی گیاهان بر اساس درصد نشت الکترولیتها (LT50el) محاسبه شد. نتایج نشان داد که با کاهش دما درصد نشت الکترولیتها از هر دو اندام افزایش یافت، بطوریکه درصد نشت مواد در دمای 20- درجه سانتیگراد 50 درصد بیشتر از تیمار شاهد (دمای صفر درجه سانتیگراد) بود. بیشترین درصد نشت الکترولیتها در استولون در دمای 20- درجه سانتیگراد در ماه فروردین و کمترین آن در همین اندام در دمای 4- درجه سانتیگراد و در آذر ماه ثبت شد. گستره LT50el برای استولونها بسته به تاریخ نمونه برداری بین 4/8- تا 5/14- درجه سانتیگراد و در ریزومها بین 8/8- تا 9/13- درجه سانتیگراد متغیر بود. بر اساس شاخصهای درصد نشت الکترولیتها و LT50el، به نظر میرسد که نعناع فلفلی توانایی تحمل به یخزدگی تا دمای 14- درجه سانتیگراد را طی ماههای سرد سال دارد.