صغری توفیق؛ داریوش رحیمی؛ حجت الله یزدانپناه
چکیده
هدف از این مطالعه ارزیابی مدل CERES-WHEAT برای برآورد تبخیرتعرق، نیازآبی، عملکرد و کارایی مصرف آب محصول گندم در دشت شهرکرد است. تحقیقات مزرعهای برای انتخاب مناسبترین روشهای کاشت یا برآورد محصول معمولا هزینه بر بوده و نیاز به زمان طولانی دارد. مدلهای شبیهسازی رشد محصول مناسبترین روش برای کم کردن این هزینه و زمان میباشند. مدل ...
بیشتر
هدف از این مطالعه ارزیابی مدل CERES-WHEAT برای برآورد تبخیرتعرق، نیازآبی، عملکرد و کارایی مصرف آب محصول گندم در دشت شهرکرد است. تحقیقات مزرعهای برای انتخاب مناسبترین روشهای کاشت یا برآورد محصول معمولا هزینه بر بوده و نیاز به زمان طولانی دارد. مدلهای شبیهسازی رشد محصول مناسبترین روش برای کم کردن این هزینه و زمان میباشند. مدل CERES-WHEAT یکی از کارآمدترین مدلها برای شبیهسازی رشد گیاه گندم است. برای تعیین کارایی و انتخاب مدل بهینه برآورد تبخیرتعرق و عملکرد محصول گندم از دادههای لایسیمتر ثبت شده ایستگاه تحقیقات کشاورزی استفاده شد. آنالیز حساسیت روشهای برآورد تبخیرتعرق فائو پنمن مونتیث و پرستلی تیلور مدل CERES-WHEAT، مشخص کرد که روش فائو-پنمن-مانتیث با مقادیر MADبرابر 95/0 ، MSEبرابر 95/0 ، RMSE برابر 57/1 و ضریب همبستگی 0/97 روش بهینهای برای برآورد تبخیر تعرق محصول گندم در دشت شهرکرد است. نتایج آزمون آماری نشان داد که عملکرد محصول با این روش دارای حداقل خطا با دادههای مشاهداتی بود. خروجیهای مدل نشان داد روش فائو-پنمن-مونتیث مدل CERES-WHEAT کارایی بالایی برای شبیهسازی رشد و برآورد تبخیر تعرق گندم در شرایط آبوهوایی شهرکرد دارد.